حلول ماه رجب بر میهمانان سفره رحمانی مبارکباد

فضیلت و اعمال ماه مبارک رجب :ماه رجب و ماه شعبان و ماه رمضان شرافت زیادی دارند و در فضیلت آنها روایات بسیاری وارد شده است. از حضرت رسول (صلى الله علیه و آله) روایت شده که : ماه رجب ماه بزرگ خدا است و ماهى در حرمت و فضیلت به آن نمى‏ رسد و […]

فضیلت و اعمال ماه مبارک رجب :ماه رجب و ماه شعبان و ماه رمضان شرافت زیادی دارند و در فضیلت آنها روایات بسیاری وارد شده است. از حضرت رسول (صلى الله علیه و آله) روایت شده که : ماه رجب ماه بزرگ خدا است و ماهى در حرمت و فضیلت به آن نمى‏ رسد و جنگیدن با کافران در این ماه حرام است ؛ و رجب ماه خدا است و شعبان ماه من است و ماه رمضان ماه امت من است کسى که یک روز از ماه رجب را روزه بگیرد ، موجب خشنودى خدای بزرگ می‌گردد و غضب الهى از او دور می گردد و درى از درهاى جهنم بر روى او بسته گردد.

از حضرت موسى بن جعفر(علیهماالسلام) روایت شده است که:هر کس یک روز از ماه رجب را روزه بگیرد ، آتش جهنم یک سال ، از او دور شود و هر کس سه روز از آن را روزه بگیرد بهشت بر او واجب می گردد.و همچنین فرمود که : رجب نام نهرى است در بهشت که از شیر سفیدتر و از عسل شیرین ‏تر است . هر کس یک روز از رجب را روزه بگیرد البته از آن نهر بیاشامد.

از امام صادق(علیه السلام) روایت است که حضرت رسول اکرم(صلى الله علیه و آله) فرمود که: ماه رجب ماه استغفار امت من است پس در این ماه بسیار طلب آمرزش کنید که خدا آمرزنده و مهربان است و رجب را “أصب” مى ‏گویند زیرا که رحمت خدا در این ماه بر امت من بسیار ریخته مى‏ شود .پس بسیار بگوئید: “أَسْتَغْفِرُ اللهَ وَ أَسْأَلُهُ التَّوْبَهَ”

ابن بابویه از سالم روایت کرده است که گفت : در اواخر ماه رجب که چند روز از آن مانده بود ، خدمت امام صادق(علیه السلام)رسیدم . وقتی نظر مبارک آن حضرت بر من افتاد فرمود که آیا در این ماه روزه گرفته‏ اى؟ گفتم نه والله اى فرزند رسول خدا. فرمود که آنقدر ثواب از تو فوت شده است که قدر آن را به غیر از خدا کسى نمى ‏داند به درستى که این ماهى است که خدا آن را بر ماه‌هاى دیگر فضیلت داده و حرمت آن را عظیم نموده و گرامی داشتن روزه دار را در این ماه بر خود واجب گردانیده است.

پس گفتم یابن رسول الله اگر در باقیمانده این ماه روزه بدارم آیا به بعضى از ثواب روزه‏ داران آن نائل مى ‏گردم؟ فرمود : اى سالم هر کس یک روز از آخر این ماه را روزه بدارد خدا او را ایمن گرداند از شدت سکرات مرگ و از هول بعد از مرگ و از عذاب قبر و هر کس دو روز از آخر این ماه را روزه بگیرد از صراط به آسانى بگذرد و هر کس سه روز از آخر این ماه را روزه بگیرد ایمن گردد از ترس بزرگ روز قیامت و از شدت‌ها و هول‌هاى آن روز و برات بیزارى از آتش جهنم به او عطا کنند.

و بدان که براى روزه ماه رجب فضیلت بسیار وارد شده است و روایت شده که اگر شخصی قادر بر آن نباشد، هر روز صد مرتبه این تسبیحات را بخواند تا ثواب روزه آن را دریابد:سُبْحَانَ الْإِلَهِ الْجَلِیلِ سُبْحَانَ مَنْ لا یَنْبَغِى التَّسْبِیحُ إِلا لَهُ سُبْحَانَ الْأَعَزِّ الْأَکْرَمِ سُبْحَانَ مَنْ لَبِسَ الْعِزََّ وَ هُوَ لَهُ أَهْلٌ

 

اعمال شب و روز اول ماه رجب

 

شب اول :این شب ، شب شریفى است و در آن چند عمل وارد شده است .

۱- وقتی هلال ماه دیده شد فرد بگوید:اللَّهُمَّ أَهِلَّهُ عَلَیْنَا بِالْأَمْنِ وَ الْإِیمَانِ وَ السَّلامَهِ وَ الْإِسْلامِ رَبِّى وَ رَبُّکَ اللهُ عَزَّ وَ جَلَّ/خدایا این ماه را برای ما همراه با امنیت، ایمان، سلامتی و اسلام قرار ده، پروردگار من و پروردگار تو (اى ماه) خداى عزوجل است.

و از حضرت رسول صلى الله علیه و آله منقول است که چون هلال رجب را مى ‏دید مى‏ فرمود:اللَّهُمَّ بَارِکْ لَنَا فِى رَجَبٍ وَ شَعْبَانَ وَ بَلِّغْنَا شَهْرَ رَمَضَانَ وَ أَعِنَّا عَلَى الصِّیَامِ وَ الْقِیَامِ وَ حِفْظِ اللِّسَانِ وَ غَضِّ الْبَصَرِ وَلا تَجْعَلْ حَظَّنَا مِنْهُ الْجُوعَ وَ الْعَطَشَ.خدایا برکت ده بر ما در ماه رجب و شعبان و ما را به ماه رمضان برسان و کمکمان ده براى گرفتن روزه و شب زنده دارى و نگهدارى زبان و پوشیدن چشم و بهره ما را از آن ماه تنها گرسنگى و تشنگى قرار مده.

۲- غسل

حضرت رسول اکرم(صلى الله علیه و آله) فرموده‌اند: هر کس ماه رجب را درک کند و اول و وسط و آخر آن ماه را غسل نماید، از گناهان خود پاک می‌شود مانند روزى که از مادر متولد شده است.

۳- زیارت امام حسین علیه السلام

۴- بعد از نماز مغرب بیست رکعت ، یعنی ۱۰ تا دو رکعتی نماز گزارده شود . تا خود ، اهل ، مال و اولادش محفوظ بماند و از عذاب قبر در پناه باشد.

۵- بعد از نماز عشاء دو رکعت نماز گزارده شود ، در رکعت اول حمد و ألم نشرح یک مرتبه و توحید سه مرتبه و در رکعت دوم حمد و ألم نشرح و توحید و معوذتین خوانده شود و پس از سلام ، سى مرتبه لا إِلَهَ إِلا اللهُ بگوید و سى مرتبه صلوات بفرستد تا حق تعالى گناهان او را بیامرزد مانند روزى که از مادر متولد شده است.

روز اول

این روز ، روز شریفى است و برای آن چند عمل ذکر شده است:

۱- روزه

روایت شده که حضرت نوح (علیه السلام) در این روز به کشتى سوار شد و به کسانى که همراه او بودند امر فرمود روزه بگیرند که هر کس این روز را روزه بگیرد ، آتش جهنم یک سال از او دور شود .

۲- غسل

۳- زیارت امام حسین علیه السلام

از امام جعفر صادق (علیه السلام) روایت شده است که : هر کس امام حسین (علیه السلام) را در روز اول رجب زیارت کند ، خداوند او را بیامرزد .

 

رجب، مقدمه ماههای شعبان و رمضان

آمادگی برای ماه رمضان و شعبان باید از این ماه حاصل شود باید از مدخل ولایت حضرت امیر(ع) وارد شد چرا که انا مدینه العلم و علی بابها امیرالمومنین(ع)، باب نبی اکرم(ص) و باب الله هستند پس این ماه، مدخل است این دو ماه از یک طرف، به طور حقیقی و تکوینی مدخل ورود رمضان هستند؛ به نحوی که بدون این دو نمی شود وارد رمضان شد از طرف دیگر، این دو ماه بستر و آمادگی برای ورود به ماه رمضان، و ماه رمضان هم بستر و آمادگی برای ورود به شب قدر است یعنی باید این مسیر طی شود تا انسان به لیله القدر برسد

ماه رجب، ماه امیرالمومنین(ع)

مهمانخانه رجب، مهمانخانه حضرت امیر(ع) است اهل الله از این ماه می توانند وارد وادی ولایت شوند و پس از آن، به شهر نبی اکرم(ص) که شهر ضیافت و شفاعت ایشان است، برسن سپس، کسانی که این دو وادی را طی کنند مقام توحید و شهرالله را در پیش خواهند داشت که ضیافتی خاص است؛ البته آن هم [وابسته] به ضیافت نبی اکرم(ص) است؛ هر چند که بساط دیگری است ولادت امیرالمومنین(ع) و «بعثت» نبی اکرم(ص) این دو حقیقت در ماه رجب، جاری و ساری است و مقدمه ماه شعبان و رمضان هستند

حوادث تاریخی و مذهبی ماه رجب

مبعث پیامبر گرامی اسلام ص میلاد حضرت امام علی ع در کعبه ولادت حضرت امام محمد باقر ع در سال ۵۷ هجری میلاد امام محمد تقی ع در سال ۱۹۵ وفات ابوطالب در سال دهم هجرت وفات ابراهیم فرزند پیامبر اکرم ص در سال دهم هجرت رحلت حضرت زینب (بنا به نقلی) و درگذشت ابن سکیت، مدافع ولایت در سال ۲۴۴ قمرى شهادت امام موسی بن جعفر ع در سال ۱۸۲ شهادت امام علی النقی ع در سال ۲۵۴