نخستین شهید خوزستان در روزهای انقلاب ؛ فرزندی از تبار آل سید عرب!

مردم عرب خوزستان بویژه مرز نشینان شهرهای دشت آزادگان و حویزه در طول تاریخ تابناک خود همواره از پیشتازان جهاد و مقاومت و دفاع از ارزش های اسلامی و پاسداران سترگ تشیع و میراث گرانقدر اهل بیت پیامبر علیهم السلام بوده و هستند. کتاب تاریخ مردمان این خطه آکنده از صفحات زرین جانفشانی ، تمدن […]

مردم عرب خوزستان بویژه مرز نشینان شهرهای دشت آزادگان و حویزه در طول تاریخ تابناک خود همواره از پیشتازان جهاد و مقاومت و دفاع از ارزش های اسلامی و پاسداران سترگ تشیع و میراث گرانقدر اهل بیت پیامبر علیهم السلام بوده و هستند. کتاب تاریخ مردمان این خطه آکنده از صفحات زرین جانفشانی ، تمدن سازی و استقامت در برابر دشمنان و متجاوزان به دین ، هویت و میهن است. “جهاد عشایر غیور عرب” در برابر استعمار بریتانیا به فتوای مرجعیت نجف اشرف و خلق “حماسه ماندگار المنیور” هخواره بر تارک دفتر حماسه آفرینی دلیران عرب خوزستان می درخشد.

همزمان با شکل گیری نهضت امام خمینی ره از سال ۱۳۴۲ مردان و زنان عرب این خطه بدلیل احساس تکلیف شرعی و همچنین به ستوه آمدن از سیاست های تبعیض آمیز ، نژاد پرستانه و ضد اسلامی خاندان پهلوی به صف نخست مبارزان با نظام مستبد ستمشاهی پیوستند و علیرغم همه تنگناها ، محدودیت ها ، محرومیت ها و شکنجه ها اما از آرمان ها و اهداف بلند انقلاب اسلامی دست برنداشتند و در این راه نفس نفیس خود را در طبق اخلاص نهاده تقدیم آستان اسلام و ارزش های والای انسانی و دینی کردند. از جمله پیشتازان مبارزان و مقلدان امام در سال های سخت و پرمحنت ، جوانان و فرزندان غیور شهر تاریخی و تمدن ساز حویزه بودند که از همان روزهای آغازین دل به عشق حضرت روح الله سپرده و مخاطرات سخت را به جان خریدند. خاندان آل سید عرب که در ایران و عراق به فضل ، تقوا ، دین مداری ، مهمانوازی و ایثار مشهور و معروف بوده و در سالیان طولانی “مضیف” آنان پناهگاه و ملجا محرومان و کانون فصل و رفع خصومت ها و نزاع ها و نزغ ها بود ، بعنوان جلودار و طلایه دار روشنگری زمینه ساز گسترش نهضت در این منطقه و پیام رسان امام امت به مرزنشینان شدند. از جمله فرزندان تبار آل سید عرب ، زنده یاد حجت الاسلام و المسلمین سید عبدالحسن موسوی بود که در کنار برادر بزرگوارش مرحوم حاج سید عبدالحسین سید عرب راهبری مجاهدان را برضد رژیم شاهنشاهی بدست گرفت و با پخش اعلامیه های امام و سخنرانی های روشنگرانه و کوبنده رعب و هراس را به دل ماموران نظام پوسیده پهلوی انداخت و جنایت های آن را افشا کرد.

همزمان با اوج فعالیت این خانواده عریق و انقلابی و تاثیر روشنگری های آنان ماموران ساواک راه تهدید و تحدید خاندان سید عرب بویژه سید عبدالحسن را در پیش گرفتند بطوریکه بارها این سید جلیل القدر از سوی ماموران به اتهام اقدام علیه رژیم و شاه دستگیر و بازداشت شد. با اوج گرفتن نهضت و هراس رژیم از سقوط حتمی ، در نهایت ساواک برنامه قتل و حذف مجاهدان را در دستور کار خود قرار داد و در این راستا بسیاری از مبارزان من جمله خاندان سید عرب مورد هدف قرار گرفتند . در نهایت حجت الاسلام سید عبدالحسن موسوی در ماههای نزدیک به پیروزی انقلاب اسلامی و در تاریخ ۵۷/۱/۱۴ توسط دژخیمان ساواک با تزریق مواد سمی به شهادت رسید و عنوان نخستین شهید انقلاب اسلامی در خوزستان به نام او و خاندان آل سید عرب ثبت شد .راه او چون شمع فروزان در فراروی مبارزان قرار گرفت . البته از یاد نبریم که برخی از روی بی مهری و برخلاف شهادت حضرت امام خمینی ره در حق مردم خوزستان و همچنین عنایت ویژه مقام معظم رهبری تاکنون از به تصویر کشاندن این صفحات زرین تاریخ کربلای ایران خوداری می ورزند و جفا می کنند .امیدواریم شبکه وزین الاهواز این خلا را جبران و با تهیه گزارشی جامع و ستند به معرفی این شهید مظلوم و گرانقدر و جایگاه خاندان سید عرب در منطقه حویزه و دشت آزادگان بپردازد.   

خلاصه زندگینامه شهید حجت الاسلام و المسلمین سید عبدالحسن موسوی :  

ایشان  در موزخ ۱۳۱۱/۴/۵در روستای “جراحیه” ازتوابع حویزه چشم به جهان گشود . وی با ورود به حوزه های علمیه نجف اشرف و قم موفق به گذراندن دوره خارج فقه و اصول شد . اساتید شهید حضرات آیات عظام محمد سجادی دزفولی ، ایت الله شیخ انصاری، شیخ عبدالهادی حسینی شیرازی و سیدابوالقاسم خویی می باشند که افتخار تلمذ از محضر آنان را یافت .سید عبدالحسن موسوی طی  ۳ مرحله متناوب مجموعا به مدت ۸ سال که ۵ سال آنها انفرادی بوده ، از سوی ساواک و دستگاه رژیم پهلوی زندانی شد که اولین آن در تاریخ ۴۸/۳/۳ می باشد .نهایتا این سید جلیل القدر در ۵۷/۱/۱۴ بر اثر تزریق سم پس ازشکنجه توسط سوی ماموران نظام مستبد پهلوی به شهادت رسید و نام وی بعنوان نخستین شهید انقلاب در خوزستان در تاریخ افتخارات این خطه به ثبت رسید.بنا به گفته شاهدان عینی جنازه شهید با ۴ از سوی ساواک تحویل خانواده گردید.

۱-نباید بیش از ۱۰ نفر جنازه شهید را همراهی و تشییع کنند ،۲-هیچ نشانه و سنگ نوشته ای نباید بر قبر او نباشد،۳-برای ترحیم شهید هیچ اطلاعیه نصب و مجلس ختم برپا نشود.،۴- محل دفن پیکر شهید در مکانی بدور از محل سکونت خانواده باشد که در نهایت درمقبره جهاد دفن گردید.شهید حجت الاسلام سید عبدالحسن سید عرب مولفات زیادی بصورت دست نوشته داشته که بدلیل سانسور شدید و عدم صدور مجوز انتشار و توزیع  تماما درمنزل نگهداری می شد ،که هنگام بازرسی وسایل شخصی و کتابخانه ،ماموران ساواک آنها را جمع آوری و با خود برده و سپس معدوم ساختند

آیت الله موسوی جزایری نماینده ولی فقیه در سال ۶۸ با بیان خاطره ای از مبارزات خانواده سید عرب با رژیم بعثی عراق می گوید: خاندان سیدعرب برای دفاع از اسلام و تشیع از هیچ جیزی دریغ نکردند و سید عبدالحسین بارها تا مرز اعدام رفته است. همه علمای خوزستان هنگام سفر به نجف و کربلا و یا در هنگام تعقیب نظام پهلوی ایران یا حزب بعث عراق برای مدتی در منزل سید عرب پناه برده اند“

گردآوری از : احمد بوعذار