فاصله اجتماعی یا فاصله فیزیکی؟

حامد حیدری :ویروس کرونا شتاب زده و چراغ خاموش اکثر جوامع دنیا را فارغ از نژاد و دین و طبقه اجتماعی نشانه رفته و به تهدید جدی برای سلامت بشر تبدیل شده است در این بین حکومتها و سازمان های بین المللی پروتکل های پیشگیرانه را توصیه نموده اند که ضمن دعوت خوانندگان به رعایت […]

حامد حیدری :ویروس کرونا شتاب زده و چراغ خاموش اکثر جوامع دنیا را فارغ از نژاد و دین و طبقه اجتماعی نشانه رفته و به تهدید جدی برای سلامت بشر تبدیل شده است در این بین حکومتها و سازمان های بین المللی پروتکل های پیشگیرانه را توصیه نموده اند که ضمن دعوت خوانندگان به رعایت آنها به جهت حفظ سلامتی خود وپیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا، از تفصیل و توضیح کامل آنها اجتناب می کنیم . این نوشتار تفاوت معنایی بین فاصله اجتماعی و فاصله فیزیکی بعنوان یک توصیه اساسی را توضیح میدهد.

یکی از این پروتکل های پیشگیرانه رعایت، ((فاصله اجتماعیSocial Distancing )) توسط افراد جامعه است که به اعتقاد بنده بایستی ازاصطلاح فاصله فیزیکی استفاده physical Distancing)می شد. چون
فاصله اجتماعی اصطلاحی است که بار اجتماعی فراوانی دارد ودر حیطه واژگان تخصصی جامعه شناسی وعلوم اجتماعی قرار میگیردکه قاعدتا اشاره به فاصله بین گروههای اجتماعی است. به عبارتی دیگر فاصله اجتماعی به تفاوت میان گروههای یک جامعه براساس برخی مولفه های از پیش تعیین شده وقابل اندازه گیری مثل طبقه اجتماعی،نژاد وقومیت و… گفته میشود که معمولا ارتباطی به فاصله مکانی ندارد. نکته حایز اهمیت این است که دانشمندان علوم اجتماعی و جامعه شناسان فاصله زیاداجتماعی را خطرناک و آن را بعنوان پیش آیندی جهت شکل گیری مسایل اجتماعی می دانند که باعث شکاف نسلی ، انقطاع وپیامدهای آن می شود.

توصیه های پیشگیرانه به افراد جامعه مبنی بر رعایت فاصله قطعا به فاصله فیزیکی اشاره دارد که اشاره به رعایت فاصله مکانی داشته که معمولا واحداندازه گیری آن متر است ودرآن افراد توان دست دادن، روبوسی کردن، بغل کردن و تماس فیزیکی به جهت مصون ماندن از ابتلا به ویروس کرونا حتی الامکان را ندارند یا بااراده واختیار اجتناب می کنند.برخی از دانشمندان وصاحبنظران استفاده از واژه فاصله اجتماعی را غیر سازنده توصیف میکنندو معتقدند که باعث بدفهمی در سطح جامعه خواهد شدومعتقدند که فاصله اجتماعی نزدیک و پیوندهای اجتماعی قوی، مقابله با سختیها و مشکلات را حداقل به لحاظ روانشناختی برای افراد آن جامعه آسانتر خواهد کردو تاب آوری وسازگاری آنها را بالا می برد.

توصیه میگردد که نهاد های رسمی و افراد در انتخاب و یا ترجمه اصطلاحهای پیشگیرانه همه جوانب و بار معنایی کلمات را مدنظر قرار گیرد تا از بدفهمی، جابجایی و جایگزینی معنایی اصطلاحات وواژگان خودداری گردد. در خاتمه وبجهت پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا سعی کنیم فاصله فیزیکی را رعایت کنیم نه فاصله اجتماعی.